- biológiai jelentőség:
- energiaforrás (glükóz)
- tartalék tápanyag (glikogén, keményítő)
- vázanyagok (cellulóz, kitin)
- nukleinsavak építőkövei (ribóz, dezoxiribóz)
- csoportosítás:
- monoszacharidok (glükóz, fruktóz, galaktóz, ribóz, dezoxiribóz)
- diszacharidok (szacharóz, maltóz, laktóz)
- oligoszacharidok
- poliszaharidok (keményító, cellulóz, glikogén, amilóz)
- szacharóz: répacukor/nádcukor
- növényekben található
- élelmiszeripar -> kristálycukor
- laktóz: tejcukor
- emlősök tejében
- laktózintolerancia
- keményítő: amilóz és amilopektin keveréke
- amilóz: maltóz egységek; hélix struktúra
- cellulóz: cellobióz egységek
- glükóz összehasonlítása a poliszacharidokkal: