Szénhidrátok

  • biológiai jelentőség:
  • energiaforrás (glükóz)
  • tartalék tápanyag (glikogén, keményítő)
  • vázanyagok (cellulóz, kitin)
  • nukleinsavak építőkövei (ribóz, dezoxiribóz)
  • csoportosítás:
  • monoszacharidok (glükóz, fruktóz, galaktóz, ribóz, dezoxiribóz)
  • diszacharidok (szacharóz, maltóz, laktóz)
  • oligoszacharidok
  • poliszaharidok (keményító, cellulóz, glikogén, amilóz)

Monoszacharidok

  • glükóz:

Diszacharidok

  • szacharóz: répacukor/nádcukor
  • növényekben található
  • élelmiszeripar -> kristálycukor
  • laktóz: tejcukor
  • emlősök tejében
  • laktózintolerancia

Poliszacharidok

  • általános képlet:
  • keményítő: amilóz és amilopektin keveréke
  • amilóz: maltóz egységek; hélix struktúra
  • cellulóz: cellobióz egységek
  • glükóz összehasonlítása a poliszacharidokkal:
Kása Orsolya
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el